Nordnorge og Saltstraumen                         Rejsevognen.dk

Så blev det endelig sommerferie igen. Glæden har været der siden sidste sommerferie. Det var allerede bestemt at nu skulle vi over Polarcirklen og op og se Saltstruamen, Nordeuropas stærkeste tidevandsstrøm.  Vi skulle i år på sommerferie med Farmor og Farfar. Dette har vi før gjort med stor succes.

Vi kørte fra Holbæk den 16. juli med kurs mod Helsingør, hvor vi igennem DCU havde købt natbillet. Dvs. at overfarten skal være efter kl. 22.00. Vi kører altid om fredagen, så det er ikke noget problem da vi alligevel først skal komme hjem fra arbejde.

Fra Holbæk kørte vi ad motorvejen i stedet for at køre over Frederikssund og Hillerød. Det er lidt længere men der er ingen stop før Helsingør.

Vi skulle over på den anden side af sundet og så finde en rasteplads at overnatte på. Det blev på rastepladsen Sjöboda. Her er fine toiletter og cafeteria.

Sjöboda ligger på hovedvej/motorvej E4. E4 skulle vi fortsætte ad et langt stykke. Efter Jönköbing drejede vi ind på vej 50 og fortsatte mod Mora. Vi skulle ind og se fremstillingen af Dalerhesten eller Morahesten som den også kaldes.

Lidt efter Borlänge ad vej 70 ligger Sifferbo camping, hvor vi ville overnatte. En lille plads til bare 90 svkr., uden el, for en enhed. I Sverige er det lige meget hvor mange man er. Dette gør det billigere når man er en familie med 2 voksne og 2 børn. Farmor og Farfar skulle betale det samme.

Lidt før Mora ad vej 70, er der skilte til de firmaer der laver træhestene/Morahesten. Her vises der rundt på værkstedet og hvordan hestene bliver til. Lige fra det rå træ til de bliver malet i forskellige farver. Hesten er ikke kun rød som vist på billedet men fås i andre farver. Vi syntes at den røde er pænest.

Mora ligger ved Siljan søen og er et pragtfuldt område , med masser af naturoplevelser. Om vinteren foregår et meget stort langrend konkurrence også kaldet Wasaløbet.

Efter besøget på værkstedet fortsatte turen nord på. Fra Mora kørtes ind på vej E45, eller også kaldet indlandsvejen. Det er ikke den bedste vej da den mange steder er beskadiget af frosthævninger. Den var meget bulet, så det var sommetider nødvendigt at holde på "hat og briller" når disse "buler" kom. Både campingvogn og bil led ingen skade. Efter Östersund blev det tid til at overnatte. Det blev på Österåsens camping. En lille campingplads til bare 100 skr. excl. el, men med gratis bad.
Næste da fortsatte turen ad vej E45, mod Strömsund, hvor vi drejede fra af vej 342. Det er vejen der også kaldes "Vildmarksvejen". Den er nu ikke så vild. Vejen er asfalteret og fin at køre på. Turen fortsatte til Gäddede. Fra Gäddede er man meget tæt på grænsen til Norge, men vi fortsætter op langs grænsen og følger vejen til Fatmomakke. Det er stedet hvor Samerne mødes et par gange om året. En lille "by" med en stor kirke og en masse "kåter". Indianertelte af træ. Der er en campingplads ved indgangen til byen. Den koster kun 40skr. uden el og 80skr. med el. Det kan ikke siges at være dyrt.
Fra Fatmomakke følges vejen videre og ca. 25 km derfra kommer trappevandfaldet. Meget specielt at se da det falder som var det en trappe.

Ved Stalon drejedes fra mod Dikanäs og derfra mod vej E12, hvor turen fortsatte mod Norge og Mo i Rana. E6 fulgtes nordover og ved Polarcirklen gjordes stop. Der er et center og information med suvenirbutik. Vejret har ikke været med os hele dagen da det har regnet meget. Turen fortsatte ad E6. Før Rognan drejedes til venstre af vej 812 der fortsætter til Saltstraumen. Vi slog lejr på Elvegård camping, der ligger på den sydlige side af Saltstraumen. En udemærket plads til 140 nkr. for 2 voksne og 2 børn. For 2 personer koster det 120nkr.

Det er meget specielt at se tidevandet blive presset ind igennem dette smalle stræde. Det ligner en elv, så stærk er strømmen. Falder man i vandet hvor strømmen er stærkest kommer man ikke op igen.

På den nordlige side af Saltstraumen er der et museum omhandlende Saltstraumen, men kan ikke anbefales. Der er et visuelt "show" med lys, lyd og billeder og så lidt om livet omkring Saltstraumen, men det var spild af penge. 225 nkr. og en familiebillet. Vi var ude igen efter en halv time.

Fiskegrejet blev pakket ud og der skulle prøves at fiske. Der blev fanget en masse små Sej som blev smidt ud igen. Dem der plejede at fiske der sagde at det var meget små fisk der var i år. Vi ville have fisk en dag og sådan måtte det være, bare de holdt mindste målet. Så vi kunne alle en aften få fisk til middag. Der er ikke noget bedre end frisk fanget fisk.

Bodø ligger ikke så langt der fra ca. 30km, så denne måtte besøges. Fiskebådene i havnen solgte friske pillerejer, så dette blev middagen denne dag.

Vejret blev godt med sol og varme. Dette havde vi næsten resten af ferien. Der er ikke skønnere steder end Norge når solen skinner og den smukke natur med fjelde kommer fri af skyerne. Nedenfor er hele familien samlet ved Saltstraumen.

 

Efter nogle dage ved Saltstraumen tog vi videre sydover ad Riksvej 17. Den går langs kysten helt til Steinkjer. Det er en utrolig smuk tur i det dejlige sommervejr. Det var blevet sommer dagen efter vi var kommet til Saltstraumen, og det fortsatte stort set hele ferien.

På denne vej skal man ind imellem sejle for at komme videre. Der kommer hele tiden en færge og når man ikke den ene når man den næste. På disse kanter er det næsten lyst døgnet rundt, så man kan nå at opleve meget i løbet af en dag. Man skal køre under Svartisen i en 7600m lang tunnel.

På en af de mange færgeruter sejles der over  polarcirklen. Det er mærkeret på en klippe i havet tæt på land, og der tudes i hornet og i højtalerne  bliver man gjort opmærksom på at polarcirklen passeres.

I Nesna gjorde vi hold i nogle dage. Her skal man sejle for at komme videre. Byens campingplads erNesna Feriesenter og Motell, en fin plads med gode sanitære forhold. Vi lejede en båd da vi skulle ud og fiske. Det var heller ikke her de store torsk eller sej holdt til. Det må have været et dårligt år.

Fra Nesna fortsatte turen sydover. Vi fulgte ikke Riksvej 17, da vi kørte fra mod Mosjøen og ud på hovedvej E6. Ved grænsen mellem Nordnorge og Trøndelag er der lavet en port hen over vejen. Ved Snåsavatnet drejede vi fra ad vej 763 og kørte øst om søen. På denne strækning overnattede vi på Strindmogård camping. En fin plads med gamle huse og bygninger til bare 120 nkr. uden strøm. Næste dag fortsatte turen sydover mod Steinkjer og igen ud på E6. Ved Åsen drejede vi af mod halvøen Frosta, nord for Trondheim. Her ville vi finde en campingplads og være i nogle dage. Men de 3 pladser vi prøvede var det kun fastliggere, så alle var enige om at tage til Flakk camping hvor vi før havde været. Se den fleksible campingtur.

Her går der færge over Trondheim fjorden. Der er meget at opleve i Trondheim. Der er bla. den store Nideros domkirke. Den er utrolig flot, ude som inde.

Fra Flakk camping fortsatte turen sydover til Rendalen. Vi fortsatte af vej 707 til E6 og sydover af E6. Ved Ulsberg drejede vi til venstre af vej 3 til Tynset. Man skal igennem Tynset by og ind på vej 30 mod Tyldalen og Övre Rendal.

På vej 3 punkterede vi på campingvognen. Det røg fra hjulet og det var med at få stoppet. Der skete ikke noget. Det var midt ude på vejen og det var hjulet på vejsiden. Det var ikke let at ligge og prøve at hæve campingvognen, samtidig med at der kørte biler og lastvogne forbi en. Farmor og Farfar var kørt ind til siden lidt derfra og vi kørte ganske langsomt til denne plads. Her blev hjulet skiftet med det reservehjul vi heldigvis havde med. Efter en lille times tid kunne turen fortsætte uden andre skader end et ødelagt dæk.

Vi skulle til Tysla camping. Et sted som familien har kommet på i mange år. Det er en idyllisk og fredfyldt plads hvor elven risler i baggrunden. Der er ikke mange aktiviteter for børn, men de fik alligevel tiden til at gå. De skal bare være kreative på en anden måde end de er vante til i de hjemlige omgivelser.

Det er sted hvor der kommer mange lystfiskere og det er også her at fluestængerne skulle frem. Elvene i området er det perfekte sted for ørred og stalling. De dage vi var der fangede vi ikke nogen fisk.